"Paspåkroppen.dk" paspåkroppen barjordtilbord

Vibrerende redskaber


Arbejdet som anlægsgartner er hårdt for arme, skuldre, nakke og ryg. Særligt hvis det samme arbejde står på hele dagen. Tunge løft og bæring af redskaber er forbundet med vrid og asymmetriske løft, som kan give skader og slid i ryggen. Forkert brug af redskaber som hækklipperen og bruskrydderen, kan også give dårlige arbejdsstillinger. Brugen af vibrerende redskaber over en intens periode eller over et langt arbejdsliv kan give ødelagte fingre og hvide fingre med føleforstyrrelser.  

Læs brugsanvisningen om redskabets evne til at vibrere samt andre sikkerhedskrav. Arbejdstilsynet stiller krav om begrænset brug af vibrerende redskaber. Disse krav er beskrevet i Arbejdstilsynets vejledninger om Hånd-arm vibrationer samt Helkropsvibrationer.

Undgå asymmetrisk løft og bæring af redskaber. Brug bæreseler og elefantsnabel.

Hold fokus på dig egen kropsholdning. Hold ryggen rank, og brug redskabernes fleksibilitet og indstillingsmuligheder.

Brug el-redskaber, frem for benzindrevne, som oser, er tunge, larmer og vibrere mere. Husk ekstra batterier, da el-redskaber hurtigere mister deres energi. 

Skift arbejdsopgaver, så du får nye arbejdsstillinger og bruger andre muskelgrupper.

Hold pauser og giv ryggen, armene og fingrene hvile.

Sørg for grundig instruktion i brugen af redskaber, bæreseler, tekniske hjælpemidler, sikkerhedsudstyr og personlige værnemidler. Dette er vigtigt!

Arbejdsgiveren skal stille krav om hensigtsmæssige arbejdsmetoder og til brugen af bestemte redskaber, hvis det fremmer de ansattes sundhed og beskytter mod nedslidninger i bevægeapparatet. 

Filmene

Belægningsarbejde

 

Løft til lad