"Paspåkroppen.dk" paspåkroppen barjordtilbord

Traktorkørsel


Kørsel i traktor kan indebære dårlige arbejdsstillinger, som kan give smerter. Derfor er det vigtigt, at din siddestilling er korrekt, før du starter traktoren. Traktorsæder er meget forskellige. Giv dig god tid til at lære sædet og indstillingsmulighederne at kende. 

Sædets evne til at affjedre er vigtig for at undgå rystelser og helkropsvibrationer. Sæder med luftpudeaffjedring giver den bedste stødabsorbering. Husk, at låse sædet op, så det kan give sig til alle sider under kørslen.

Indstil sædet, så dine hænder og fødder kan nå rat og pedaler i en naturlig hvilestilling. Indstil først højden på sædet. Det skal være så højt, at du med foden kan nå bremser, speeder og kobling med fodens trædepuder, uden at skulle overstrække benene. Hele foden fra hæl til tå skal have god kontakt til gulvet.

Indstil ryglænet, så du sidder lodret op og ikke falder sammen i ryggen. Det er vigtigt, at ryggen har støtte, for at muskler i ryggen kan slappe af, særligt i lænden fra sædet til midt på ryggen. Husk at sidde med ret ryg. 

Hvis sædet har armlæn, skal de være så høje, at albuerne og hele underarmen hviler på dem. Armlænene må gerne løfte skulderne 1-2 cm, men ikke mere end det. Det får musklerne i nakken til at slappe af og giver desuden bedre Blodcirkulation.

Rattet skal være så tæt på kroppen, at armene ikke er strakte for at kunne nå det, men let bøjede. Hænderne skal hvile på rattet i en naturlig hvilestilling. 

Sædet skal kunne dreje godt rundt til begge sider, så du undgår vrid og drej i din nakke. Jo mere sædet kan dreje, jo bedre.

Brug tekniske hjælpemidler som spejle, kamera og GPS. Udstyret skal være inden for kort rækkevidde og være placeret, så du ikke skal dreje nakken eller overkroppen. Udstyret må heller ikke spærre for dit udsyn.

Ind og udstigning
Mange ulykker sker ved udstigningen i forbindelse med fald eller hop fra førerhuset. Gå stille og roligt baglæns ned og hold godt fast i et håndtag. Det er en fordel, at sædet kan drejes, så du kan komme forbi det. Dit fodtøj er også vigtigt for en sikker ind- og udstigning. Skoene skal have hælkappe og sidde fast på foden.
 

Filmene

Drivning af grise

 

Kalvehytter